Следвайте Гласове в ТелеграмСъс смайваща скорост – само за едно пленарно

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСъс смайваща скорост – само за едно пленарно
Коментари Харесай

С гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане и ИТН депутатите решиха интимната връзка да е само между мъж и жена

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Със смайваща скорост – единствено за едно пленарно съвещание, ръководещото болшинство в Народното събрание утвърди на първо и второ четене измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение, импортирани от водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. В него беше записано определение за интимна връзка, препоръчано от десницата, което впечатлява най-вече с това, че фиксира тъкмо минималната дълготрайност на връзката – 60 дни. Иначе казано, под този период връзките сред двама души няма да се зачитат за връзка, затова, никой от сътрудниците няма до предстои на отбрана от принуждение по този закон. Беше непокътнато фактическото съпружеско общуване, което до неотдавна ръководещите имаха намерение да заличат от закона.

Другото удивително в текста е, че той ще визира единствено връзките сред мъже и дами. Така се получи, откакто пленарната зала утвърди предложение на Българска социалистическа партия в тази посока, с което се доуточняваше, че интимната връзка визира връзки сред две физически лица от мъжки и женски пол. Тук решаваща се оказа поддръжката на ГЕРБ-СДС - 43-ма депутати от групата гласоподаваха дружно с " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, един от ПП-ДБ и един самостоятелен, като по този начин събраха общо 110 гласа в поддръжка на предлагането на социалистите. Против бяха 89 депутати, съвсем всички от ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Така се появи нескрито едно прикрито консервативно болшинство в Народното събрание, което подкрепя семейните полезности.

Поводът за трескавото и неособено съответното законотворчество на депутатите, които се събраха на изключително съвещание през днешния ден, беше казусът с обезобразеното момиче в Стара Загора. Самите промени бяха направени за броени дни и непосредствено вкарани в Народното събрание, без никакво публично разискване. Това стана макар предизвестията на практикуващи юристи, че въпросът се нуждае от съществено и дълготрайно обсъждане и работа.

Новото определение за интимна връзка пристигна от депутата от ПП-ДБ и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова. Терминът „ интимна връзка “ е в основата на законопроекта, защото цялата концепция на измененията е да се разшири обсегът на законовата отбрана за жертвите на домашно принуждение, като в него влязат и интимните сътрудници.

Дебатът и гласуването в пленарната зала продължиха повече от 7 часа. Съпровождаха ги кавги и обвинявания от страна на опозицията, че ръководещите са нарушили парламентарната процедура като са прокарали законопроекта в едно съвещание, както и че са основали неприложима законова наредба, защото началото и продължителността на интимната връзка не могат да бъдат потвърдени.

Какво е интимна връзка?

Според първото определение, което ръководещите включиха в законопроекта си, интимната връзка се дефинираше като " непринуден относително дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки ". Редица специалисти оповестиха определението, наред с останалите препоръчани промени, за недомислено и преждевременно.

Управляващите си взеха записка и приготвиха редакция на текста. Новата формулировка, която предложи Надежда Йорданова, гласеше: „ Интимна връзка съставлява цялост от доброволни, трайни, персонални, интимни и полови връзки сред две лица, без значение от това дали споделят едно домакинство, и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са връзките с дълготрайност от най-малко 60 дни. “ Към това по-късно беше включена и добавката, че връзките засягат две физически лица от мъжки и женски пол.

Не се разбра нито за какво е определена дълготрайност от 60 дни, нито по какъв метод ще се потвърждава пред съда. Соцдепутатът Иван Ченчев се зачуди кой ще брои дните и какви последици ще има, в случай че физическото принуждение се случи като са минали 30 дни от връзката, да вземем за пример. „ Ако се насилват физически, ще има ли последици за тях? Като няма 60 дни, няма да има. Това е нечувано и невиждано безумство, което се пробвате да сътворите върху безумието, което сте внесли преди този момент “, обърна се Ченчев към ръководещите.

Не стана ясно и за какво се записва интимната връзка категорично като полова, откакто фамилиарност може да съществува и без секс. Последното накара депутатите от опозицията да заподозрат, че прикрито се вкарват в закона еднополовите връзки. От Българска социалистическа партия акцентираха, че когато се приказва за връзки сред хора, които не са в общуване, се влиза в несъгласие с наименованието на закона, което директно указва, че законът визира насилието в дома.

Процедурата разклати закона

Управляващите желаеха единствената редакция за второ четене в законопроекта да бъде точно новото определение за " интимна връзка ". От " Възраждане " и Българска социалистическа партия обаче упорстваха, че разискването не може да продължи, преди парламентарната правна комисия да прегледа законопроекта и да сформира отчет за второ четене. " Вие ще носите отговорност за тази работа! ", викаше социалистът Румен Гечев против Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която водеше съвещанието. Тя към този момент постоянно управлява сътрудниците си, даже когато се гледат най-сериозни и значими проблеми, макар че няма опит и подготовка.

Междувременно, шефът на правната комисия Стою Стоев изчете небрежно текста на законопроекта, както беше импортиран, и Кирова се опита да го подложи на спор. От " Възраждане " и Българска социалистическа партия твърдяха, че никой не е схванал какво следва да се разисква.

" Такъв парадокс не сме виждали!... Не мога да схвана по какъв начин може до такава подлост да стигне Народното събрание! ", възмущаваше се Кристиан Вигенин, който е зам.-председател на Народното събрание от Българска социалистическа партия. Той изиска съвещанието да бъде спряно и да се свика правната комисия, с цел да прегледа законопроекта на второ четене. " Явно не сте слушал деликатно ", внезапно му отвърна Кирова, съгласно която процедурата е била спазена с прочетения от Стою Стоев текст. А Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че когато се минава на второ четене незабавно след първото, отчет не е необходим, а единствено би трябвало да се изчете първичното предложение на вносителите.

Разбирателство не се реализира и след двете почивки, които депутатите направиха. Кирова продължи разглеждането на законопроекта, макар че Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ упорстваха да отстъпи мястото си на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който отсъстваше от самото начало. Заместничката му изясни, че Желязков има протоколни отговорности. Какви са тези отговорности, когато Народното събрание работи по проблем, раздрусал цялата страна, това тя не пожела да посочи.

В отговор социалистите нарекоха Кирова " наемен палач на мнението на опозицията ". А Надежда Йорданова упрекнаха, че се пробва скритом да узакони еднополовите връзки, откакто тя не се съгласи в закона да се запише, че той визира връзки сред мъж и жена. От " Възраждане " пък насмешливо попитаха някогашния правосъден министър дали 60-те дни ще се регистрират като работни или календарни. " Тоя Содом и Гомор очевидно и небесата почва да нервира ", означи националистическият водач Костадин Костадинов, откакто уточни, че доскоро е имало земетресение. Той предизвести, че законовите промени ще бъдат анулирани от Конституционния съд.

Още при започване на съвещанието зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов се разгласи срещу свикването му. " Грозно е по какъв начин ръководещата сглобка употребява момичето от Стара Загора, с цел да измие отвратителния си съюз. Как се усеща Кирил Петков неговият автограф да е до този на Борисов и на Пеевски? Заедно с оня, който арестувахте и оня, против който протестирахте, си играете на ротационно държавно управление ", съобщи Йорданов. Според него " предложенията, които ще приемем през днешния ден, не вземат решение казуса ". " По вашето предложение, вие с Пеевски и Борисов сте в интимна връзка. Ако мислете, че хората не го виждат, значи сте глупави ", заяде се Йорданов.

От " Възраждане "  за следващ път настояха, че задачата на законопроекта е да се вкарат неправителствените организации в неговото приложение, а не да се основат гаранции за отбрана от домашното принуждение. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се върна към нормалната си теза, че задачата на законопроекта е да вкара Истанбулската спогодба.

Обвинения в популизъм насочи към ръководещите някогашният кадър на Има Такъв Народ и ПП-ДБ Радостин Василев. Той укори тогавашните си сътрудници от дясното обединяване, че се пробват да " черпят дивиденти " от нещастието с 18-годишното момиче от Стара Загора. Повод за офанзивата му стана фактът, че съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков и коежката му Калина Константинова се появиха на митинг в поддръжка на пострадлото момиче.

Предложението за 60-те дни провокира неуместни закачки от страна на опозицията. Според Радостин Василев от това определение излиза, че " едно ЕООД и едно ООД могат да имат интимна връзка ". А водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов пък саркастично попита дали политическите партии могат да бъдат в " интимна коалиция ". " Да свалим това правитество преди да изтекат 90-те му дни. Иначе ще би трябвало да даваме определия - златна женитба ли е, платитена ли е ", продължи в същия дух националистът Петър Петров.

На мушката на опозицията попадна депутатът от ПП-ДБ Константин Бачийски, който през вчерашния ден беше разгласен за кандидат-кмет на Политическа партия за Бургас. Бачийски изясни в избирателен жанр, че е работил за откриването и поддържането на център за домашно принуждение. В отговор Радостин Василев го подигра, че е " обърнал резбата и е омекнал ", откакто преди е взел участие в прояви против гей прайда. Бачийски отхвърли да е ходил на сходни митинги.

На фона на всичко това съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков установи, че по казуса се мисли " незряло, лимитирано и дебелашки ".

Странно беше решението на залата дебатът да не се излъчва по БНР и Българска национална телевизия. Предложението бе отправено от Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. " Свикахте изключително съвещание, популизмът е в действие, той е в ход, извън има хора, които стачкуват. Защо скрихте дебата от тях? Много е просташко и вулгарно, тъй като прикривате политическите си индулгенции, които желаете да натрупате ", съобщи соцдепутатът Иван Ченчев.

Източници: segabg.com, " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР